Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Съюза на военноинвалидите са обезпокоени за срока на решенията на ТЕЛК

Снимка: FB страница на съюза

В писма до редица институции Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява  да бъде решен въпросът с изтеклите, но неподновени ТЕЛК решения. Извънредната обстановка около коронавируса е причина за този проблем.  

От Съюза на военноинвалидите са обезпокоени, че след отмяната на извънредната епидемична обстановка изтеклият срок на ТЕЛК-решенията, не е удължаван. Това ще затрудни ползването на права като пенсия, заверки на документи, включително на книжка за военноинвалид и военно пострадал, припомня председателят на организацията Петър Велчев:

"Получават се поне 2-3 месеца минимум, в които тези хора нямат ТЕЛК и през това време те не могат да получават нито пенсии, нито да могат да получават някакви социални придобивки. Военноинвалидите не могат да си заверяват и лекарствата".

Писмото е изпратено до премиера, парламента, омбудсмана и Комисията за защита от дискриминацията:

"До този момент няма отговор“.

По данни на НОИ военноинвалидите и военнопострадалите са 3 995-ма души, 2 096 са военно-инвалиди, 1900 военно-пострадали. Най-много са хората със загубена трудоспособност - между 50-79%.

По данните от сайта за коронавируса след отпадане на извънредната епидемична обстановка, хората с изтекли от март ТЕЛК и НЕЛК решения, трябва да представят нови експертни решения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна