Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия продължава интензивния обстрел на завода "Азовстал"

| обновено на 08.05.22 в 17:32
Металургичният завод "Азовстал" в Мариупол, 29 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия продължава с интензивния обстрел на завода "Азовстал" в Мариупол, съобщи заместник-командир на полка "Азов" Святослав Паламар. По време на онлайн пресконференция на бойците, които са последните защитници на пристанищния град от руското настъпление, Паламар заяви, че не може да потвърди информацията, че всички цивилни са евакуирани от металургичния комплекс. По-рано украинският вицепремиер Ирина Верешчук обяви, че всички жени, деца и възрастни, които седмици наред се криеха в "Азовстал" са били изведени от там.

Междувременно беше съобщено за десетки нови жертви при руски въздушен удар в Източна Украйна.

"Няма да се предадем, не можем да направим такъв голям подарък на врага, ще се бием срещу агресора, който донесе терор в Украйна", казаха бойците от Азов.

По време на онлайн пресконференция капитан Святослав Паламар заяви, че в момента няма прекратяване на огъня. По думите му руските сили продължават обстрела срещу металургичния комбинат.

"Най-лошото е, че не е пристигнало никакво специално оборудване в завода. Никой от украинските власти, нито от международните организации, не е идвал тук. Не са гледали мазетата, не са проверявали бомбоубежищата. Не помогнаха да потърсят и да разберат дали има още цивилни. Възможно е да има. Възможно е да има десетки тела под развалините.

През цялото време сме под тежък обстрел от въздух, както и от срана на от военноморски сили, танкове, артилерия и реактивни системи за залпов огън.

Практически ние сме сами. Вече минаха два месеца и половина и не знаем какво се случва. Възможно ли е да ни помогнете, никой не говори открито с нас - или може би сме забравени?"

Паламар съобщи за голям брой ранени бойци и обърна за помощ към международната общност, ООН и украинските власти да те бъдат евакуирани, за да получат медицинска помощ.

Областният управител на Луганска област предполага, че най-малко 60 души са загинали при руски въздушен удар срещу училище в село Билогоровка. В сградата да били приютени общо 90 души, като 27 са били спасени.

Продължава под различни форми подкрепата за Украйна във войната. Първата дама на Съединените щати Джил Байдън, която е на Европа, днес посети изненадващо украинския град Ужхород, намиращ се на границата със Словакия, където се срещна със съпругата президента Володимир Зеленски Олена.

А фронтменът на легендарната ирландска рок група U2 се включи на място в подкрепата за Украйна в борбата й срещу руската инвазия. Заедно с китариста на бандата Дейв"Eдж" Евънс те направиха на живо акустичен концерт в метрото на Киев. "Украинците не се сражават единствено за своята свобода, но и за всичи нас, които обичаме свободата", каза Боно.

Пред събралата се малка публика на метро станция Крешчатик, Боно и Едж изпълниха класики като Sunday Bloody Sunday, Desire and With Or Without You.


           

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна