Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин заяви, че инвазията в Украйна е изпреварващ отговор на агресия

| обновено на 09.05.22 в 18:18
Владимир Путин говори на отбелязването на Деня на победата в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на продължаващите боеве в Украйна Русия отбеляза с традиционния военен парад на Червения площад 77-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.
В тържественото си слово президентът Владимир Путин нарече решението си да изпрати войски в съседната страна “принудително, своевременно и единствено правилно”.

Владимир Путин представи решението си да започне така наречената военна операция в Украйна като изпреварващ ход срещу плановете на киевските власти да нахлуят в “историческите руски земи” като Донбас и Крим.

Путин обвини страните от НАТО в активно военно усвояване на граничещите с Русия територии и в планомерно създаване на абсолютно неприемлива за нея заплаха.

"Русия даде изпреварващ отпор на агресията. Това беше принудително, своевременно и единствено правилно решение. Решение на суверенна, силна и самостоятелна страна."

Путин направи връзка между победата над нацизма през Великата отечествена война и сегашните действия на руската армия и на опълченците в Донбас.

"Вие се сражавате за родината. За нейното бъдеще. За това никой да не забравя уроците на Втората световна война. На света да няма място за палачи и нацисти".

В тържествен марш по Червения площад преминаха 11 000 военнослужещи и 131 единици военна техника. Въздушната част на парада беше отменена заради облачното време.

Тази година на парада не беше поканен нито един чуждестранен лидер. След това Владимир Путин се присъедини към шествието на “Безсмъртния полк” в центъра на Москва с портрет на баща си, който е участвал във Великата отечествена война. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна