Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на отбраната: Днес не е ден на победата, а на позора

Бен Уолъс
Снимка: архив ЕРА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че руският президент Владимир Путин, неговият кръг от приближени и генералите му са "огледален образ" на фашизма и тиранията преди 70 години, повтаряйки грешките на тоталитарните режими от миналия век.

Докато на Червения площад в Москва течеше военния парад за отбелязване на победата над нацистка Германия през Втората световна война, в реч в Националния музей на армията в Лондон Бен Уолъс обвини руските генерали, че са "откраднали гордата история на техните предци".

Британският министър на отбраната допълни, че генералите трябва да бъдат изправени пред съд за военни престъпления.

Според Уолъс "днес не е ден на победата, а на позора" и Путин "напълно не зачита нито миналото, нито бъдещето на Русия".

Коментирайки речта на Путин в Москва и военния парад, Уолъс каза, че е абсурдна ситуацията, в която се намират руските генерали - изящни в техните излъскани парадни униформи, натежали от многото медали, но че са пълни съучастници на Путин в причиняването на ненужно страдание.

Уолъс заяви, че действията на руската армия в Украйна опетняват руските бойци във Втората световна война. Той говори за нападения срещу цивилни лица, вземане на прицел на жени и деца и случаи на сексуално насилие. "Всички професионални войници трябва да бъдат ужасени от поведението на руската армия", допълни Уолъс.

По-късно в Лондонския кралски колеж британският министър каза, че "руската бруталност в Украйна може да изпрати изключително опасно послание, ако Путин успее".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна