Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи блокираха входове на Пловдив, полиция отряза пътя им към София

| обновено на 10.05.22 в 17:06
7
Асеновградско шосе
Снимка: Радио Пловдив, Яница Марова

Полицията спря протестиращи превозвачи от Пловдив на магистрала "Тракия" в района на Пазарджик. По време на днешния протест те решиха да заминат за София, за да подкрепят колегите си в столицата, които сигнализираха за проверки на полицията. 

Според Илия Костурски протестиращите са подложени на репресии, каквито не са виждали от управлението на тройната коалиция. След 16 часа те направиха втори опит да продължат пътя си за София, но бяха върнати от полицаите за Пловдив. 

Протестът на превозвачите в Пловдив стартира още в 07.00 часа, когато те започнаха да струпват превозни средства по пътните артерии на града.  По  Голямоконарско шосе шосе те бяха десетки. Камионите бяха разположени на входа за Пловдив, в посока към вътрешността на града. По предварителен  план те трябваше да бъдат в крайна дясна лента, но решиха да застанат шахматно и в двете платна. Така  на шофьорите се налага да маневритат измежду камионите.


Другите два сборни пунктове бяха „Асеновградско шосе“, „Карловско шосе“. На трите места бяха разположени над 300 тежкотоварни автомобила.  До блокиране на движението не се стигна,трафикът обаче беше затрудненен. 

На самите камиони има надписи протест, а отделна кола с надпис "Скъпи горива = на скъп хляб"  обикаля района. 

Превозвачите отново подчертаха, че браншът е пред колапс, а повишаването на цените на горивата се отразява и върху цените на храните, които се транспортират.

Протестиращите имат три основни искания, с които смятат, че ще се овладее инфлацията. 

Намаляване с 50% на акциза на горивата, което ще доведе до намаляване на цените на стоките в магазините и в бензиностанциите.

Второто е изключването на биокомпонентите от стойността на горивото, а третото мораториум за 6 месеца върху обхвата и цените на тол таксите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна