Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ: Цената на втечнения газ ще бъде изгодна; ГЕРБ: Съмняваме се

Терминал за втечнен природен газ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставките на втечнен газ, договорени по време на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, дават гаранция за енергийната сигурност на България, заявиха от съуправляващото обединение "Демократична България". Според депутата Ивайло Мирчев цената на въпросния втечнен газ ще бъде изгодна:

"Крайната цена на газовия микс от май до декември ще бъде по-ниска, това ще е добре за бизнеса и за битовите абонати на съответните дружества".

В съобщението на правителствената пресслужба за очакваните доставки на втечнен газ не е посочена цена, а се казва само, че суровината ще бъде по-евтина от руския природен газ.

Според партия ГЕРБ, около обявената договореност има много неясноти. Това заяви депутатът и бивш министър на енергетиката Делян Добрев:

"Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин. Но, позволете ни да се съмняваме, защото могат да обявят една цена, на която не е включен например транспортът, регазификацията, преносът до България…За един танкер ли става въпрос или за 20".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна