Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли анулиран Протоколът за Северна Ирландия

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс, която е готова Великобритания едностранно да прекрати действието на някои части от Протокола за Северна Ирландия, бе призована да се откаже от този ход, защото може да възникне търговска война с ЕС, която ще изложи на риск мира в провинцията и ще задълбочи кризата с поскъпването на живота с още по-голямо увеличение на инфлацията.

Лиз Тръс днес започва изключително важни преговори със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

Вашингтон междувременно предупреди и двете страни да продължават да говорят помежду си. Свидетелство за загрижеността на американския президент Джо Байдън е новината, че Белият дом е готов да изпрати специален пратеник за Северна Ирландия. Борис Джонсън и Лиз Тръс по-рано направиха изявления, че следващата седмица ще внесат за обсъждане и гласуване на законодателство, което ще анулира действието на Протокола, с аргумента, че тази част от сделката за Брекзит, която британското правителство подписа, е нефункционална и трябва да бъде намерено решение. Тези изявления не бяха приети добре в европейските столици.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни предупреди, че всеки едностранен ход ще породи ответна контрамярка от Брюксел, включително съдебни действия. Перспективата Великобритания да престане да преговаря с Брюксел породи тревога сред депутати от управляващата Консервативна партия. Председателят на парламентарната комисия за Северна Ирландия Саймън Хоаре нарече изявленията на Джонсън и Тръс "излишно дрънчене на оръжия", а председателят на комисията за отбрана Тобайъс Елууд предупреди, че анулирането на Протокола, ще бъде лошо за мира в провинцията, за британското влияние и за работните места и стандарта на живот.

Протоколът предпазва от възникване на твърда граница на остров Ирландия, но създава митнически граница в Северно море за стоките от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна