Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без напредък в преговорите по Протокола за Северна Ирландия

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че Великобритания няма да има друг избор освен да действа едностранно и да анулира части от Протокола за Северна Ирландия, ако ЕС не прояви достатъчно гъвкавост относно митническите проверки след Брекзит на стоки за Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Телефонният разговор между Лиз Тръс и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович за Протокола за Северна Ирландия бе определен от медиите като „раздразнителен“.

В декларация на Форин офис след разговора се казва, че „приоритет на Великобритания е да защити мира и стабилността в Северна Ирландия, а Протоколът се е превърнал в най-голямата пречка за функционирането на новия парламент“.

От Лондон допълват, че Шефчович отново е казал, че „няма място за разширяване на мандата за преговори или правене на нови предложения за решаването на проблемите с търговията“.

Шефчович е изразил загриженост, че Великобритания е готова да действа едностранно и да анулира части от Протокола, което е погазване на международните норми.

Според него Брюксел е предоставил широкообхватни предложения, които съществено ще подобрят начина на прилагане на Протокола.

Премахването на Протокола ще наруши условията, които са от голямо значение за Северна Ирландия да продължава да има достъп до единния пазар на ЕС за стоки, е допълнил Шефчович. Има информация, че британските министри все още не са взели окончателно решение дали да анулират части от сделката, включително чрез приемане на специално законодателство за целта.

По-рано обаче главният юридически съветник на правителството Сюела Брейвърман заяви, че е напълно законно Великобритания да премахне Протокола, защото ситуацията се е променила и той вече предизвиква социални вълнения в Северна Ирландия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна