Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличници по физика приети в Оксфорд търсят финансиране за да учат

Снимка: https://mediabricks.bg

Явор Йорданов и Костадин Чучулайн са сред най-добрите ученици по физика в България, приети са в Оксфорд и търсят финансиране, за да продължат образованието си. Те не могат да си позволят сумата, нужна им за първата година в Оксфорд, която е между 50 000 и 55 000 паунда. По темата с тях и учителя им по физика Никола Каравасилев разговаря репортерът на Радио София Луиза Лазарова.

По думите му, двамата ученици са първенци на редица олимпиади по физика, а Явор е участвал и на международни състезания по астрономия и има спечелени доста медали. Качествата, които един младеж трябва да има за да се представя успешно на състезания, според Каравасилев, са постоянство, дисциплина, желание за работа и не на последно място талант.

“Ще им пожелая да не губят вдъхновението си към науката, да продължават да бъдат все така усърдни и успехът непременно ще дойде”, пожела им техният учител и каза, че и при двамата се наблюдават добри преподавателски умения, които могат да доразвият в бъдеще.

Явор, който завършва Националната природо математическа гимназия сподели, че с природни науки е решил да се занимава още в ранната си възраст и в 7-ми клас е решил, че физиката е това, което го влече най-много. Костадин пък се е запалил в девети клас, посещавал е школи по физика, но едва, когато е посетил ЦЕРН и е видял на какво ниво е науката е решил да се занимава с това.

Двамата ученици са приятели покрай физиката, споделят идеи и вдъхновения, асистират си и обсъждат различни неща. След изпита, който е бил смесица между физика и математика са преминали три интервюта, с които са били решаващи за тяхното приемане в престижния университет. По думите им, в началото на август трябва да подадат документи, с които доказват, че имат съответните финанси за Оксфорд.

Явор Йорданов мечтае да извършва научна работа в областта на теоретичната астрофизика, а Костадин Чучулайн има желание да се развива в областта на нанотехнологията. И двамата споделят, че ако у нас има поле за реализация биха се върнали след това в България.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна