Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов етап в енергийната програма на Кипър за сондажи за природен газ

Наташа Пилиду
Снимка: meci.gov.cy

Кипър започва нов етап в енергийната си програма за сондажи за природен газ в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море. Това съобщи министърът на енергетиката Наташа Пилиду, като подчерта, че Кипър сега е част от рамката за енергийна независимост на ЕС от руския газ.

В три направления предстои в най-скоро време развитие на газовата програма на Кипър, посочи министър Наташа Пилиду.

Американската компания "Шеврон" трябва да представи на среща днес в енергийното министерство предложенията си за търговска експлоатация на първото открито кипърско газово находище "Афродита", което остава и основната цел на Кипър за износ на природен газ.

До края на май се очаква италиано-френският консорциум „Ени-Тотал” да продължи с потвърдителен сондаж за въглеводороди.

Американо-катарският консорциум "ExxonMobil - Qatar Energy" ще започне вероятно през юни сеизмични проучвания в нов блок в кипърската офшорна зона, за който той получи лиценз през декември миналата година.

Правителството насърчава енергийните компании, работещи в изключителната икономическа зона на страната, да ускорят използването на откритите от тях газови находища в краткосрочен план, когато ЕС спешно се нуждае от енергийни доставки, каза Наташа Пилиду. Според нея обаче към момента страната не е готова да предостави газ и дори с най-бързите процеси развитието на необходимата инфраструктура ще отнеме 3-4 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна