Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция "не гледа положително" на включването на Финландия и Швеция в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция "не гледа положително" на включването на Финландия и Швеция в НАТО, заяви президентът Реджеп Таип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

С това Анкара даде заявка, че може да блокира разширяването на Алианса в Прибалтика.

За влизане в НАТО се обявиха вчера премиерът и президентът на Финландия, следвайки волята на мнозинството от сънародниците си и пренебрегвайки предупрежденията от Кремъл, че това ще е враждебен акт към Русия.

Днес положително се изказа външният министър на Швеция Ан Линде. Тя посочи, че шведско членство в Североатлантическия пакт ще има превантивен ефект върху възможни конфликти в Северна Европа.

В подкрепа на членството на Хелзинки се обявиха веднага Германия, Франция, Съединените щати и други съюзници, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обеща процесът на приобщаване да бъде "бърз и гладък".

Днешното изявление на Ердоган обаче попарва тези надежди, тъй като за приемането на една страна в НАТО е необходимо единодушие сред страните-членки:

"Следим събитията. Понастоящем не се отнасяме положително по въпроса за Швеция и Финландия. В миналото, предишни турски правителства направиха грешката да допуснат Гърция в НАТО, а всеки знае сегашното отношение на Гърция към Турция. Ние в Турция не искаме да повтаряме грешките от миналото. Освен това, скандинавските страни са като гостилници за терористични групировки. Членове на Кюрдската работническа партия се укриват в Швеция и Нидерландия. Има поддръжници на тероризма в техния парламент. Не можем да се отнасяме положително към това."

Финландският външен министър Пека Хаависто отговори на това като призова за търпение и преодоляване на турските възражения стъпка по стъпка. Утре Хаависто ще се срещне в Берлин с турския си колега Мевлют Чавушоглу.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени