Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански опозиционен лидер обвини премиера в лъжа за шпионския скандал „Пегас“

Лидерът на испанската Народна партия Алберто Нунес Фейхоо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на опозиционната консервативна испанска „Народна партия“ Алберто Нунес Фейхоо обвини премиера Педро Санчес, че е излъгал за ролята на Националния разузнавателен център (CNI) в шпионския скандал, при които бяха хакнати телефоните на членове на правителството и каталунски политици с израелски софтуер „Пегас“. Според Фейхо "сигурността на Испания е компрометирана", тъй като в желанието си да остане на власт Санчес е склонен да се договаря със сепаратистките лидери. 

"Много е трудно да се чувстваме сигурни в Испания с политиката на сигурност на сегашното правителство", каза Фейхо в интервю за медиите и призова премиера Санчес преди да се срещне с каталунския премиер Пере Арагонес, за да му представи новия директор на Националния разузнавателен център, да се яви в Парламента и да даде подробни разяснения за шпионския скандал и отношенията му с подслушваните сепаратистки политици. 

Сред поставените му въпроси е и защо след като е отхвърлил възможността Пас Естебан да носи отговорност за пробива в сигурността се е стигнало да смяната ѝ като директор на испанското разузнаване. 

Освен това е важно да се разбере дали Мароко стои зад открадната информация от телефоните на премиера и министрите на вътрешните работи и на отбраната и дали това представлява опасност за сигурността на страната. 

Трябва да се потърси и отговор на въпроса-дали тази информация е използвана, за да се притисне премиерът Санчес да промени позицията на Испания относно признаването на автономията на Мароко над Западна Сахара. Според опозиционният лидер правителството е „изтощено, без стабилни коалиционни партньори и огромно вътрешно напрежение“. 

Затова е по-добре да потърси подкрепата на опозицията, а не да разчита на сепаратистите. Той увери, че неговата партия ще подкрепи Закона за националната сигурност в Парламента, за да не допусне изнудване на правителството от каталунското движение за независимост, но с уговорката, че пази страната, а не изпълнителната власт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна