Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионален вот в най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия

Кандидатът на ГСДП за изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц по време на предизборната кампания, Кьолн, 13 май 2022 г. T
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия, ще се проведат регионални избори. Вотът в неделя се възприема като тест както за управляващата в Берлин Социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, така и за опозиционния Християндемократически съюз на новия лидер Фридрих Мерц.

В последните допитвания води консервативният Християндемократически съюз и вероятно ще успее да запази властта.

Само три процента по-малко получават социалдемократите, които години наред управляваха в Северен Рейн-Вестфалия.

Провинцията, където се намира индустриалната Рурска област, е смятана за бастион на социалдемократите, традиционно защитаващи интересите на хората на наемния труд.

Най-сериозен ръст в сравнение с изборите преди пет години отбелязват Зелените - от 6,4 процента през 2017 година на очаквани 17 на сто днес.

В местния парламент в Дюселдорф вероятно ще влязат още либералите, които губят почти половината от подкрепата в сравнение с предишния вот, както и популистката партия "Алтернатива за Германия" без промяна в очакваните гласове.

Прогнозните резултати сочат, че в ключовата федерална провинция може да бъде постигната управляваща коалиция между християндемократите и Зелените, но не може да се изключи и лявоцентристко управление на социалдемократите с партията на Зелените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна