Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредният тест за политиците в Германия

Регионални избори в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия

Основни противници са Християндемократическият съюз на бившия канцлер Меркел и Социалдемократическата партия на настоящия канцлер Шолц

| обновено на 15.05.22 в 18:44
Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия и водещ кандидат на ХДС Хендрик Вюст говори на предизборен митинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В най-многолюдната провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия днес се провеждат регионални избори. Вотът се възприема като тест както за управляващата в Берлин Социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, така и за опозиционния Християндемократически съюз на новия лидер Фридрих Мерц . Преди седмица ХДС спечели категорично в северната провинция Шлезвиг-Холщайн и е начело в допитванията, но дори и победа днес няма да му гарантира, че ще запази властта си над Северен Рейн - Вестфалия.

Северен Рейн - Вестфалия е една от 16-те федерални провинции, като в нея живеят над една пета от германците.

В последните допитвания води консервативният Християндемократически съюз. Анкетите сред местните избиратели показват 32 процента подкрепа за християндемократите срещу 28 за социалдемократите. Провинцията, където се намира индустриалната Рурска област, е смятана за бастион на социалдемократите, традиционно защитаващи интересите на хората на наемния труд.

Най-сериозен ръст в сравнение с изборите преди пет години отбелязват Зелените - от 6,4 процента през 2017 година на очаквани до 17 на сто днес. При това положение ключова роля за състава на бъдещото правителство на провинцията се отрежда на Зелените.

В местния парламент в Дюселдорф вероятно ще влязат още либералите, които губят почти половината от подкрепата в сравнение с предишния вот, както и популистката партия "Алтернатива за Германия" без промяна в очакваните гласове.

Прогнозните резултати сочат, че в ключовата федерална провинция може да бъде постигната управляваща коалиция между християндемократите и Зелените, но не може да се изключи и лявоцентристко управление на социалдемократите с партията на Зелените.

Резултатите от днешните избори ще подсилят или отслабят позициите на германското правителство, но решението зависи главно от местни проблеми като престъпността и сигурността на работните места, поставена под въпрос заради затварянето на въглищните топлоцентрали, отбелязва "Ройтерс".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна