Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британско-българското дружество отбеляза 70-годишен юбилей в Лондон

4
Тортата за годишнината, дело на българка
Снимка: Веселин Паунов

В българското посолство в Лондон бе отбелязана 70-ата годишнина от учредяването на Британско-българското дружество. Събитието бе съпроводенио с богата програма.

Оказа се, че не само британската кралица има платинен юбилей тази година. Българско-британското дружество се занимава основно с популяризиране на България сред британските граждани, запознаването им с богатата природа, култура, археология и архитектура на страната. Оказва помощ на британски журналисти и писатели с необходими контакти в България, осигурява участието в негови проекти на пристигащи на Острова българи.

Тържеството бе открито от посланик Марин Райков и председателя на дружеството д-р Ани Кей. Отец Добромир пък благослови юбилея. Последва официална програма. Разказване на българска народна приказка на английски.

Кристофър Бъкстон рецитира свои преводи на стихове на Яворов и Багряна и изпълни песента „Кара Кольо седеше“. Дечица от българското неделно училище „Българче“ изнесоха рецитал. Имаше хора на ансамбъла за народни танци „Весело хоро“, като в последното изпълнение се включи и публиката.

Не беше забравена и трапезата. Присъстващите се почерпиха с някои традиционни български продукти и български вина. Имаше и специална торта за годишнината, също дело на българка.




Снимки: Веселин Паунов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна