Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербок: НАТО е готова да снабдява Украйна с оръжие, докогато е необходимо

Външният министър на Германия Бербок, зам.-генералният секретар на НАТО Джоана(в средата) и държавният секретар на САЩ Блинкън по време на срещата на външните министри на НАТО, Берлин, 15 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО е готова да снабдява Украйна с оръжие дотогава, докато е необходимо за отблъскване на руското нашествие, заяви германският външен министър Аналена Бербок, след днешното съвещание в Берлин с колегите си от Организацията на Северноатлантическия договор.

Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба приветства правителството на Германия за решението да изпрати тежка артилерия за украинските войски в Донбас.

След като седмици наред ограничаваха доставките в защитно въоръжение, миналата седмица германските власти съобщиха, че ще изпратят седем 155-милиметрови самоходни гаубици. Украински артилеристи вече са преминали необходимото обучение на германски полигони.

Според Кулеба с това в Берлин са преодолели "психологическа бариера" от голямо значение за двустранните отношения.

Същевременно посолството на Съединените щати в Киев съобщи, че 89 от обещаните 90 американски гаубици вече са в Украйна, а голяма част от тях вече са на фронта.

Оръдията са част от най-новата пратка оръжие от Вашингтон на стойност 800 милиона долара. За по-малко от три месеца военните доставки от САЩ за Украйна възлизат на 3, 8 милиарда долара. Доставки за още 23 милиарда се обсъждат в Сената.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна