Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага компенсации за май на високи цени на електроенергия

| обновено на 16.05.22 в 10:54
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

За 11 часа днес е обявено началото брифинг на министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министъра  на енергетиката Александър Николов след срещата им с работодателски и синдикални организации. На срещата са били обсъдени схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. От правителствената пресслужба разясниха какви мерки предлага държавата.

Като краткосрочни мерки правителството предлага компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над сумата от 225 лв. По данни от БНБ това означава, че през този месец компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми. 

Относно природния газ краткосрочните мерки за цените на синьото гориво предвиждат правителството да подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която е постигната за май е с 14,3% по-висока от тази за април. Кабинетът ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Това означава, че цената, както за българските граждани, така и за бизнеса този месец спрямо миналия ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Предлагат се и дългосрочни мерки мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електрическа енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под Българския енергиен холдинг, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

Сред предвидените мерки е да няма акциз върху цената на газа, метана и пропан-бутана, а държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради увеличението на електроенергията. 
Обсъжда се и намаляване на ДДС за метана и пропан-бутана. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна