Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крал Фелипе VI ще се срещне с баща си Хуан Карлос I на испанска земя

Кралят на Испания Фелипе VI изказва съболезнования на Н. В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (вляво), президент на ОАЕ и владетел на Абу Даби, по повод смъртта на Н. В. Шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян, в Абу Даби, ОАЕ, 15 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският крал Фелипе VI се е съгласил да се срещне с баща си Хуан Карлос I, когато абдикиралият монарх посети Испания. От кралския двор съобщиха за медиите, че двамата не са се видели лично по време на посещението на Фелипе VI в Абу Даби.

Испанският крал Фелипе VI е разговарял с баща си Хуан Карлос I по телефона и са се уговорили при завръщането му в Испания да се видят.

Най-вероятно това ще стане на 21 и 22 май, когато според испанските медии е планирано първото посещение на абдикиралия монарх в родината му, след като през 2020 година избяга от испанското правосъдие в Абу Даби заради водените срещу него разследвания за корупция, пране на пари и укриване на данъци.

След като плати дължимото на хазната и разследванията бяха прекратени, монархът може да се завърне спокойно в страната си.

От Кралския двор изрично уточняват, че през тези 2 години не е имало среща между него и сегашния крал Фелипе VI, който още в началото на скандала се дистанцира от действията на баща си и официално се отказа от активите, които би могъл да наследи от него.

Фелипе VI беше в Абу Даби, за да изкаже съболезнования за смъртта на президента на Обединените арабски емирства Халифа бин Зайед ал Нахаян, който почина в петък след дълго боледуване на 73-годишна възраст.

Там бяха и президентът на Франция Емануел Макрон и на Турция Реджеп Тайп Ердоган, кралете на Белгия и Нидерландия и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени