Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Бяла след златния дубъл: Изпреварихме събитията

Снимка: ХК Бяла

Женският отбор по хандбал от Бяла (Русенска област) стана за първи път шампион на България, след като спечели и втория мач от финалната серия срещу Свиленград – с 30:25. В дебютния си сезон в елита момичетата на треньора Виктория Жосан записаха златен дубъл, след като по-рано триумфираха и с Купата на България.

Архитектът зад този успех Димитър Славов, кмет на Бяла, разкри, че успехът е изпреварил събитията, тъй като целта пред клуба е била отличията да дойдат след няколко години.


„Чувството наистина е страхотно. И е хубавото, че го споделихме с пълна зала. Тази цел или по-скоро мечта беше да се случи след 3-4 години. А ние като дебютанти успяхме да вземем Купата на България, а вече сме и шампиони. Повече от щастлив съм, защото осмисли труда ни. Първо да имаме тази хубава зала „Арена Бяла“. И отделно, че примерът на първия отбор заразява и го виждам в очите на нашите момичета. Имаме около 100 момичета в школата, от първи до осми клас. Това даже е по-голямата победа на треньорите. Хандбалът е такъв атрактивен спорт, че привлече и много публика. Даже малко ме е яд, че не направихме повече места на трибуните. Засега се развиваме много добре. Може да се каже, че в Бяла всяко второ момиче тренира хандбал. Наистина изпреварихме желанията и мечтите си“, заяви Димитър Славов.

Предстои дебютно участие на Бяла и в европейските клубни турнири. „Аз обещах, че малка Бяла ще се опита да представи достойно България в Европа. За съжаление, през годините имаме отстъпление в хандбала, много отказали се от участие клубове, заради което коефициентът ни е много нисък. Тоест, няма да бъдем поставени и още в първия кръг можем да се паднем срещу много силен отбор. Но дано да имаме късмет в жребия. Ще играем, ще дадем всичко от себе си. Искам да стане един хандбален празник в града и в региона“, каза още Славов.

Кметът на Бяла даде подробност и за украинската диаспора в града. Покрай трите състезателки и треньорите на хандбалния клуб в града вече има над 20 техни сънародници.

„Приеха тежко случващото се в Украйна. Покрай треньорите и състезателките имаме сигурно около 20-30 роднини и приятели. Имаме малко бебе, което се роди в бомбоубежище на 8 март в Херсон. Вече е тук с майка си. Племенникът на треньорката пък е много добър кикбоксьор, в събота взе медал от Купата на „Свети Георги“, той участва от името на нашия клуб „Минотавър“. Така че стана една диаспора от сигурно над 20 техни близки, роднини и приятели, които сме подслонили. Имаше няколко къщи, които буквално приеха семейства.

Кристина Иванова, която спечели приза за най-добър защитник на първенството, дори ходи до Украйна, за да вземе майка си. Това момиче тръгна във вторник през нощта, тогава в Киев беше може би най-тежката ситуация, отиде и в петък сутринта се върна с майка си и с майката на една нейна приятелка, която играе за Етър. Нямам думи за храбростта й. Сама, с влакове, с коли, с автобуси. Обеща ми, че ще се върне, аз въобще не вярвах, но не можех и да я спра. Върна се в петък сутринта и в събота на полуфинала за Купата на България и после във финала беше една от най-добрите. Благодаря й от сърце“, добави кметът на Бяла.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна