Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: ЕК разясни как европейските компании могат законно да плащат за руски газ

Плащане на руския газ в рубли
Снимка: Алами/Ройтерс

Европейската комисия разясни как компаниите от Европейския съюз могат да плащат за руски природен газ, без да нарушават санкциите на блока срещу Русия, в актуализирани насоки по въпроса, видяни от агенция "Ройтерс".

През миналия месец Комисията каза на страните членки, че европейските компании могат да са в състояние да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Москва, но само ако спазват определени условия, след като Русия поиска чуждестранните купувачи да започнат да плащат за газ в рубли или в противен случай рискуват да загубят доставките си, напомня агенцията.

В актуализирани насоки, споделени със страните от ЕС в петък и видени от "Ройтерс", Комисията потвърди предишния си съвет, че санкциите на ЕС не пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка и компаниите могат да плащат за руски газ - стига да го правят във валутата, договорена в съществуващите им контракти, и след като декларират трансакцията за завършена, когато тази валута бъде платена (т.е. преди еврото или доларите в сметката да бъдат превалутирани от руската централна банка в рубли във втората сметка).
 

Почти всички договори за доставки, които компаниите от ЕС имат с руския газов гигант "Газпром", са в евро или долари.

Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България миналия месец заради отказа им да изпълни искането за плащане в рубли. Няколко правителства на ЕС и големи вносители потърсиха повече яснота от Брюксел дали могат да продължат да купуват газ без да са в нарушение на западните санкции срещу Москва.

Компаниите трябва да направят "ясно изявление", в което казват, че когато плащат евро или долари, те смятат, че задълженията си по съществуващите договори са изпълнени, се казва в ръководството на Европейската комисия.

Трябва да се разбере, че "такива плащания в тази валута окончателно освобождават икономическия оператор от задълженията за плащане по тези договори, без каквито и да било други действия от тяхна страна по отношение на плащането", се казва в препоръките на ЕК, видени от "Ройтерс".

Прекратявайки задълженията си, след като депозира съответната сума в евро или долари, дадена компания би могла да избегне участието си в работата с Руската централна банка, която е под западни санкции и която би могла да участва в конвертирането на еврото или доларите в рубли, отбелязва "Ройтерс".

В указа на президента Владимир Путин от края на март се казваше, че сделката ще се счита за завършена само след конвертиране на чуждестранната валута в рубли, напомня агенцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна