Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Страната ни иска да е част от изключенията при евроембарго за руския петрол

След като дадоха пресконференция, премиерите на България и Нидерландия Петков и Рюте се разходиха пеша в столицата.
Снимка: БГНЕС

До 2 години България може да диверсифицира доставките на петрол с петролопровод, който да бъде изграден съвместно с Гърция. Това обяви премиерът Кирил Петков след разговор с премиера на Нидерландия Марк Рюте, който похвали твърдата позиция на правителството ни за спрения към страната ни руски газ.

Българският премиер е категоричен, че страната ни иска да е част от изключенията по отношение на европейското ембарго върху руския петрол, тъй като тази зависимост за нас е 95%, а вече сме се отказали да плащаме руския газ напълно и да финансираме режима на Путин, но трябва време - две години, за да се изгради петролопровод:

"В момента ние говорим и за възможност да придобиваме дялове в гръцки пристанища. Аз вярвам, че много бързо, заедно с Гърция, ние трябва да инвестираме във възможността - север-юг да сложим инфраструктура, която ще ни даде такава възможност. Това, което в момента виждаме, е, че две години би било един добър период, ако работим много интензивно, да не сме в тази зависимост, която имаме в момента“, каза българският премиер.

"Това, което направиха Полша и България, не е просто борба между страни и Русия, а борба между Русия и Европа" -  така Марк Рюте коментира от София ситуацията със спрените газови доставки:

"Това не е между Русия, България и Полша – напротив, това е между Европейския съюз и Москва чрез вас. Затова искам да ви поздравя - във важен момент вие показахте на Москва, че можем да бъдем заедно".

Войната в Украйна и популярността на Путин пада до невиждани нива, каза още нидерландският премиер и изтъкна, че страната му помага на България с изтребителите Ф-35. ИВажно е да сме рамо до рамо, заедно да се справим със заплахата, разделени ще бъдем победени", каза още Рюте.

За това кога страната ни ще бъде приета в Шенгенското пространство – спънка, за което е Нидерландия, Петков отговори, че трябва да се справим с корупцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна