Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Продължаваме промяната" представи 14 мерки за подпомагане на граждани и бизнес

Снимка: ФБ на "Продължаваме промяната"

Пакет от 14 антиинфлационни мерки на стойност 2 милиарда лева предлагат от парламентарната група на "Продължаваме промяната". Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане на утрешния коалиционен съвет в лидерски формат.

Малко преди 19 часа днес приключи брифинга на "Продължаваме промяната". Според председателя на парламентарната група Андрей Гюров средствата за мерките, които те предлагат, са осигурени от допълнително събрани средства в хазната и няма да нарушат бюджетната рамка.

По думите му мерките са в две посоки – за подпомагане на уязвимите групи и на бизнеса.

Предлага се сериозно увеличение с над 20% на пенсиите и увеличение на максималния осигурителен праг на 3400 лв.

За пример по първото предложение беше дадено как ще бъде увеличена минималната пенсия от 1-ви юли – от 370 лв. тя ще стане 450 лв.,както и пропорционално увеличение на останалите пенсии.

"Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация, така че хората с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност", коментира Гюров и добави, че увеличението с над 20% ще компенсира ръстът на цените от голямата потребителска кошница. 

Повишаването на максималния осигурителен праг до 3400 лв. път ще даде възможност на хората да се осигуряват на реалните си доходи и да получават след това достойни пенсии.

Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1-ви юли, уточни Андрей Гюров и добави, че от 1-ви октомври от ПП искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило.

Предлагат се и данъчни облекчения за работещите родители – от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1200 лв. за две деца, като тези средства ще могат да се ползват на тримесечна база.

Предвижда се и финансово компенсиране на крайните потребители на горива, като включително ще бъде намалено ДДС на парното и на топлата вода, за да може това да се усети от крайните потребители.

Остава 25 стотинки на литър отстъпка за зареждане на бензин, като ограничението е, че тя ще може да се ползва за до 50 литра гориво месечно.

"Предложили сме няколко различни варианта като механизъм за получаване на това облекчение", коментира Гюров и поясни, че окончателният вариант ще стане ясен утре.

"Продължаваме промяната" предлагат прагът за регистрация по ДДС за микро и малкия бизнес да се увеличи от 50 000 на 100 000 лв.

Предлага се и освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.

"Това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в ЕС, което ще намали значително административната тежест за малкия бизнес в България", каза Гюров.

От "Продължаваме промяната" не приемат намаляване на акциза върху хляба, не приемат и упреците на "Има такъм народ", че не са обсъдили мерките с тях. Но признаха, че по част от предложенията е имало спорове.

Представените днес предложения ще бъдат обсъдени на лидерския коалиционен съвет утре. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна