Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България получи "разбиране" от Германия за позицията си по въпроса с РСМ

Визита на Румен Радев в Германия
Снимка: БГНЕС

България получи "разбиране" от Германия за националната си позиция по въпроса с Република Северна Македония, обяви президентът Румен Радев в Берлин, след като беше приет от германския президент Франк-Валтер Шайнмайер и от канцлера Олаф Шолц.

Радев заяви, че в европейски мащаб националната ни позиция "не трябва да се превръща в заложник на конфликта в Украйна".

Президентът Румен Радев обърна внимание на "европейските институции“ и засилващата се тенденция "аргументираната позиция“ на София да става заложник на военния конфликт.

"Наистина е удивително, как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности", коментира Радев, според когото:

"Не трябва да допускаме легитимацията на македонизъм, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС, защото ще има дългосрочни неблагоприятни последици за съюза".

На въпрос на БНР дали това е единственият ракурс, чрез който темата „Украйна“ е била обсъдена при срещите му, президентът отговори:

"Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО по отношение на Украйна. Но там няма императив за предоставяне на оръжие.

Радев призова „користните призиви на някои политици непременно да предоставим оръжие“ на Киев да не се „опаковат като морален дълг“:

"Залогът вече е победа на всяка цена, независимо от пролятата кръв, независимо от разрушенията и независимо докъде ще стигне".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна