Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

1,2 млрд. евро за алтернативна заетост при затваряне на въглищни централи в три региона

Деляна Иванова, зам.-министър на регионалното развитие
Снимка: БГНЕС

Предвидените са 1,2 млрд. евро по фонда за справедлив преход, за да се  предотвратят негативните последици от затварянето на въглищните централи и за създаване на алтернативна заетост и икономическа активност в Стара Загора, Перник и Кюстендил. 

"В зависимост от териториалните планове, които са в процес на изготвяне, средствата ще бъдат разпределени между трите региона".

Това каза в Кюстендил зам.-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова, която представи новите подходи по регионалното развитие и трансграничното сътрудничество по Оперативната програма "Региони в растеж" за периода 2021-2027 г.

Как точно ще бъде разпределена тази сума на този етап не може да се каже, коментира зам.-министър Иванова:

"В зависимост от териториалните планове, които са в процес на изготвяне, средствата ще бъдат разпределени между трите региона. Не мога да кажа точната сума за Кюстендил, както и конкретните мерки, но целта на срещата е да ви дадем обща представа за нещата, за които имаме яснота, да ги разясним, за да имате възможност да приготвите своите проекти".

Заместник-министърът коментира и големия обществен интерес по темата за  енергийната ефективност на жилищните сгради. Санирането е спряло от две три години.

"За разлика от националната програма, в тази за възстановяване и устойчивост вървим по нова процедура и за съжаление няма как да използваме документите, които са подадени по националната програма, но сдруженията биха могли да ги подадат отново. Задължителното условие е те да имат енергийно и техническо обследване, както и технически паспорт на сградите, което се извършва от собствениците на жилищата - т.е. остава за тяхна сметка“, уточни заместник-министър Иванова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.