Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно нарастване на продажбите на дребно в САЩ през април за 4-ти пореден месец

Индустриалното производсто също нарасна за 4-ти пореден месец от началото на годината

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха солидни през април за 4-ти пореден месец, тъй като потребителите продължават да купуват въпреки силно растящата инфлация.

Продажбите на дребно се повишиха през април с 0,9% спрямо март, когато нараснаха с 1,4%, потвърждавайки осредните прогнози на финансовите пазари, съобщи Министерството на търговията.Спрямо година по-рано търговията на дребно се увеличи с 8,2 на сто.

Нарастването на търговията на дребно през миналия месец отразява както силното потребление, така  и по-високите цени. През април потребителите похарчиха повече пари в барове и ресторанти, за превозни средства, мебели, дрехи и електроника. Те обаче ограничиха разходите си в хранителни магазини, за подобряване на дома, за спортни стоки и в бензиностанциите.

Графика на продажбите на дребно на месечна база


Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се повишиха през април с 0,6% след скок с 2,2% през март.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха по-силно повишение с 1,0% след растеж с 1,1% през март. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Данни за април предполагат относително стабилен икономическия растеж в началото на второто тримесечие, след като през първите три месеца на 2022 г. БВП на САЩ се сви изненадващо с 1,4% заради рекордно високия търговски дефицит и по-слабото натрупване на складови бизнес запаси.

Междувременно Фед представи данни, показващи нарастване на индустриалното производство в САЩ през април с 1,1% и подобно на продажбите на дребно се повишават за 4-ти пореден месец.

Спрямо година по-рано индустриалното производство нарасна с 6,4 на сто.

Производството на промишлеността пък нарасна с 0,8% за втори пореден месец, като индексите за производството на дълготрайни и нетрайни стоки се повишиха съответно с 1,1% и 0,3%.

Производството в областта на комуналните услуги се повиши с 2,4%, а в минно-добивната промишленост - с 1,6 на сто.

През април 2022 г. натоварването на производствения капацитет се повиши до 79% от 78,2% през март.

Графика на индустриалното производство на месечна база



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна