Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната Драгомир Заков е готов да поиска промени в българското законодателство във връзка с

Инициативи на ЕС за хъб за иновации и съвместни военни способности

Драгомир Заков в МС
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Драгомир Заков е готов да поиска промени в българското законодателство заради инициативите за хъб за иновации на ЕС и за съвместно придобиване и изграждане на военни способности. Той каза това след заседанието на министрите на отбраната на Общността в Брюксел.

Министър Заков съобщи, че хъбът е одобрен днес, като той допълва инструментите на НАТО, без да се допуска дублиране.

Обсъдени са и въпросите за съвместно придобиване и изграждане на способности:

"Ще апелирам към това да се направи преглед на нашето законодателство и ако е необходимо, да се направят промени, тоест да предоставят възможност ние да се включим активно в тези проекти, които в крайна сметка са в интерес на България и на нашите въоръжени сили".

Министърът заяви, че вече има яснота каква точно военна помощ иска от нас Украйна, какво можем да ѝ предоставим, но предстои работа, за да се премине към действия.

Той повтори, че става дума за ремонт на военна техника. На въпрос на "Хоризонт" до каква степен можем да изпълним исканията на Украйна, той отговори:

"Аз мисля, че в доста голяма степен, самите искания са реални, реалистични, те знаете, че имаха посещение миналата седмица при нас, така че се видя с какво разполагаме и няма как техните очаквания са по-големи от това което се видели", коментира министърът.

В Брюксел Драгомир Заков е провел двустранна среща с италианския си колега Лоренцо Гуерини, с когото е обсъдил предстоящо рамково участие на Италия в българската бойна група на НАТО.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна