Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представя в сряда план за отказ от руските изкопаеми горива

Снимка: архив

Европейската комисия ще разкрие в сряда план на стойност 210 милиарда евро за това как Европейският съюз може да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 г. и да използва настоящата сложна ситуация, за да ускори преминаването си към зелена енергия, съобщава Ройтерс.

Нахлуването в Украйна на Русия, която е най-големият доставчик на газ за Европа, накара ЕС да преосмисли енергийните си политики на фона на изострените опасения от шокове в руските енергийни доставки. Русия доставя 40% от природния газа в единния блок и 27% от вносния петрол, като към момента страните членки на ЕС се затрудняват да договорят санкции за налагане на ембарго във руския петрол.

За да се откажат членовете на ЕС от тези руски горива, Брюксел ще предложи план в три направления: преминаване към внос на повече неруски газ, по-бързо внедряване на възобновяема енергия и повече усилия за пестене на енергия, според проектодокументите, видяни от Ройтерс.

Проектомерките, които биха могли да се променят, преди да бъдат публикувани, включват комбинация от законови промени в ЕС, необвързващи схеми и препоръки, които националните правителства могат да предприемат.

Взети заедно, Брюксел очаква всички предложение мерки да изискват 210 милиарда евро допълнителни инвестиции, които ЕС планира да подкрепи, като освободи повече средства за енергийния преход от своя фонд за възстановяване от Covid-19, и който план в крайна сметка ще намали с милиарди евро средствата, които Европа харчи внос на изкопаеми горива всяка година.

Плановете на ЕК очертават краткосрочен стремеж към доставки на неруски газ, подчертавайки потенциала за увеличаване на вноса на втечнен природен газ от други страни, включително от Египет, Израел и Нигерия, плюс инфраструктура, необходима за отдалечаване от руския енергиен пазар.

Очаква се търсенето на газ в Европа да спадне с около една трета до 2030 г. в съответствие с целите на блока за борба с изменението на климата, а предложенията се очаква да очертаят целите за производство на 10 милиона тона възобновяем водород до 2030 г. и внос на още 10 милиона тона - който водород може да бъде използван за замяна на природния газ в промишлеността.

Комисията също обмисля да предложи по-високи цели за разширяване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност - с 45% дял на възобновяемата енергия до 2030 г., заменяйки сегашното предложение на ЕК за 40%. Обсъжда се и намаляване на потреблението на енергия в ЕС с 13% до 2030 г. спрямо очакваното потребление, което да замени настоящото предложение на Комисията за намаление с 9%.

Други части от пакета включват подобрен закон, предлагащ едногодишни опростени разрешителни за някои вятърни и слънчеви енергийни проекти, за да се намалят дългогодишните срокове за издаване на разрешителни, които задържат осъществяването на такива проекти.

Ще бъдат предложение и нови схеми за бързо стартиране на широкомащабно внедряване на слънчева енергия, чрез които също да се опита намаление на електроенергията и отоплението, захранвани с газ в домовете, офиси и предприятия, като ще се изисква от страните членки на ЕС да инсталират слънчева енергия във всички нови обществени сгради от 2025 г., показва друг проект на ЕК.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!