Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ще правят яхти за милиони


Яхти за милиони започва да строи от следващия месец един от лидерите в този бранш. Фирмата стъпва на нашия пазар и ще строи в корабостроителниците в града. Там ще работят първоначално 60 души, за да се увеличат на 300. Новината бе обявена на тържеството по повод 119 години от създаването на "Пристанище - Бургас".

Кметът Димитър Николов благодари на инвеститора, че е избрал именно Бургас в конкуренцията на още четири места. Той призова всички кадри, които в момента работят зад граница да се върнат и се включат в това производство.

До момента има заявки за 13 яхти с размери над 70 фута, каза директорът на порта Диян Димов. "Преди една година, след пускането на първия екокатамаран Мави, насочихме усилията си да привлечем компания с опит и производство. Условията в бургаската корабостроителница бяха добре приети от тази компания, които сключиха 5-годишен договор за строеж на яхти. Възможността е за поставяне на 3 кила на 85-футови яхти", обясни Димов. 

Една от яхтите, производство на компанията, може да бъде видяна на 4-то корабно място. "Всъщност тя е по-малка от тези, които ще се правят в Бургас. Струва около 2-3 млн. долара в зависимост от екстрите, с които разполага. До нея има и бърза лодка, която ще се прави също в корабостроителницата", допълни Димов.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна