Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно автошествие на работещите в тежкотоварния транспорт в Габрово

Снимка: Велина Махлебашиева

Протестно автошествие на работещите в тежкотоварния транспорт се проведе в Габрово. То затрудни трафика по централните улици на града, но във време извън пиковите часове за придвижване.

Около 30 тежкотоварни камиона на габровски фирми за международен и вътрешен превоз преминаха по централните улици на града с надути клаксони.

Колоните затрудниха движението, но във време извън пиковите часове, за да не пречат на работещите и на зрелостниците, които днес са на матура. Превозвачите очакват подкрепа от държавата, за да се стабилизира транспортният сектор във време на постоянно нарастваща цена на горивата.

"Цените на транспорта не могат да се повишават безкрайно, както повишават горивото".

"Нашата печалба е изядена от инфлацията, от цените на горивото. Към днешна дата договаряш цена на превоза на база на гориво 3,20, получаваш си парите след 60 дена, цената на горивото вече се е вдигнала".

Илия Минков управлява заедно с брат си фирма за международен транспорт, но и двамата изпълняват курсове. Наследили са бизнеса, в който са от 25 години. Прогнозира, че липсата на подкрепа за сектора ще доведе до тежки последствия

"В даден момент ще се блокират основните артерии за доставка на храни и крайният потребител ще поеме всичко".

Протестното автошествие затрудни за близо два часа движението в центъра на града във времето преди обед и част от курсовете на градския транспорт се движеха със закъснение, посочиха от общинското дружество.

Градският транспорт и междуселищния в общината се движи по разписание през целия ден.

Не е изпълнен единствено курсът по линията Габрово –София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна