Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft ще облекчи бизнес условията за европейските си конкуренти в облачните изчисления

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Microsoft е готова да облекчи бизнес условията за европейските конкуренти в облачните изчисления в опит да успокои опасенията, че може да подкопае сектор в Европа, като технологичният гигант е изправен пред засилен регулаторен контрол и натиск от конкуренти.

Изчисленията в облак (cloud computing) са компютърни (изчислителни) услуги, предоставяни на потребител чрез отдалечен компютър, към който потребителят се свързва чрез интернет или чрез специална комуникационна линия.

Брад Смит, президент и заместник-председател на Microsoft, каза, че компанията предприема стъпки, които са "много широки, но не изчерпателни", докато се опитва да отговори на опасенията на европейските регулатори и конкуренти, съобщава "Файненшъл таймс".

Действията последваха оплаквания от конкурентни доставчици на облачни услуги, че компанията използва антиконкурентни практики, за да тласка клиентите към своята платформа за изчисления в облак Azure и далеч от конкурентите.

Тези оплаквания идват, след като Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на ЕС, отговарящ за конкуренцията и дигиталната политика, заяви през април, че Брюксел "активно проследява жалба относно практиките на облачните услуги на Microsoft".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени