Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага създаването на фонд за общи разходи за отбрана на стойност 500 млн. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда ЕК предложи фонд за отбрана на стойност 500 милиона евро, който ще позволи на държавите членки на Европейския съюз да правят съвместни покупки на оръжие, намалявайки разходите и повишавайки ефективността на военните разходи на държавите членки, съобщава "Файненшъл таймс".

Комисията обяви, че ще бъде създадена съвместна оперативна група за обществени поръчки в областта на отбраната (Defence Joint Procurement Task Force), за да се справи с "пропуските" в своите инвестиции в отбраната. Оперативната група ще работи с държавите членки за техните краткосрочни нужди, "за да се изправят пред новата ситуация със сигурността".

ЕК посочи, че е готова да отдели 500 милиона евро от бюджета на ЕС за две години, "за да насърчи държавите членки да се справят с тези нужди по съвместен начин".

Средствата ще дойдат главно от бюджета на ЕС, но също и от частно финансиране, насочено към повишаване на военния капацитет на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна. Спешните средства ще бъдат налични за 2023 и 2024 г. и трябва да бъдат съгласувани от всички 27 държави членки.

През последните две десетилетия ЕС изоставаше по отношение на военните разходи в сравнение с Русия и Китай. През този период разходите на страните от ЕС са се увеличили с 20%, докато тези на Москва са се увеличили с 300%, а тези на Китай с 600%, показва презентация на планирания фонд, направена от еврокомисарят Маргрете Вестагер - вицепрезидент на ЕК, отговарящ за цифровите технологии в ЕС.

"Трябва да харчим по-добре и да харчим заедно", каза тя.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза по време на събитието, че руската инвазия в Украйна е била "предупредителен сигнал" за блока.

"Времето да действаме е сега", подчерта той.

Борел каза, че средносрочната цел е модернизиране на противовъздушната отбрана на страните от ЕС и закупуване на танкове, дронове и бронирани превозни средства, наред с други артикули за военна употреба.

ЕС също така възнамерява да определи "текущи и необходими допълнителни капацитети за промишлено производство", да улесни достъпа на отбранителната индустрия до критични суровини, да увеличи наличието на квалифицирани работници и критични технологии, както и да обмисли укрепване на бюджетите на Европейския фонд за отбрана и военна мобилност чрез Европейския механизъм за свързаност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна