Eмисия новини
от 17.00 часа

Транспортният бранш на протест: Цените са безобразно високи, всички го виждат и усещат

Протест на превозвачите на границата при "Капитан Андреево".
Снимка: Дора Атанасова

Блокади на градски кръстовища и важни пътища, спирания и промени в разписанията на обществения транспорт - това включваше днешния национален протест на фирми и работници от транспортния бранш.

Призивите са правителството да вземе мерки предвид високите цени на горивата и планираното разширяване на толсистемата. 

Демонстрации имаше в десетки градове и около граничните пунктове "Кулата" и "Капитан Андреево".

На протест на превозвачите на границата при Капитан Андреево.

На места недоволството на частни фирми доведе до спиране на линиите за обществен превоз. Другаде протестите доведоха до пътни блокади като тази на пътя София - Варна при пътен възел "Абланица".

Транспортни фирми от Ловеч организираха автошествие от индустриалната зона на града до пътен възел "Абланица", като блокираха за по 15 минути движението по пътя София – Варна.

Автошествието на протестиращите с тежки камиони затрудни движението по основните ловешки улици и булеварди:

"Цените са безобразно високи, всички го виждат и усещат- миналата година съм заредила един камион, за 2000 лева съм напълнила резервоара, а тази година го пълня за 3500-3600, което е безобразно високо", каза участничка в протеста.

Ловешките превозвачи също са против разширяването на обхвата на толсистемата, но не само заради по-високите такси, които ще плащат, а и заради лошото състояние на пътищата:

"Всички караме по тях, то се вижда за какво става въпрос много добре";

"Протестите трябва да продължат дотогава, докогато, макар и малко, управляващите и хората, вземащи решения, не обърнат внимание на тези, които са потърпевши от ситуацията. Много неща бяха обещани, така като гледам, нищо не е изпълнено".

Във Варна шествието на протестиращите превозвачи беше подкрепено от международните шофьори и работещите в градския транспорт. 

В днешния ден на национален протест на превозвачите шествие премина и по централните улици на Плевен, където не бяха обслужвани автобусните линии за областта.

Две обиколки на града направиха част от автобусите, като близо 30 тази вечер са паркирани в района на автогарата. Превозвачите заявиха:

"Казвам се Галя Георгиева, занимаваме се с автобусен транспорт в България и в чужбина. (Исканията са за) намаления на толтаксите за автобуси, второстепенните пътища в чужбина никъде не се заплащат, искаме да бъдем чути, управляващите да прогледнат, защото народът им изкарва техните заплати“

"Няма политика в нашия протест, просто искаме нормални цени, трябва за народа малко да се мисли";

"Исканията са ни изцяло икономически, няма нито едно политическо искане, ние не искаме да сваляме правителство, искаме единствено икономически мерки, за да може да оцелеем".

Около 50 са протестиращите с камиони, те не са получили разрешение да влязат в града и правят обиколки по околовръстния път на Плевен.

В столицата международните и автобусни превозвачи се събраха на мирен протест при двореца Врана, след което направиха пешеходно и автошествие през столицата.

Превозвачите смятат, че са провели конструктивен диалог в Министерския съвет, въпреки това те настояват за реално разрешаване на проблемите им.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви:

"Протестите ще продължат до тогава, докато ние имаме един пакет от икономически мерки, който на практика удовлетворява както нашите искания, така държавата, така и съответно гражданите".

Шофьорите недоволстват от:

"По-скъпите горива, невероятно лошите пътища, невероятно тежките български граници"; "Проходът "Витиня" е страшен, 4 часа се минава, окопи направо".

Пред Министерския съвет превозвачите участваха в митинг, а след това поеха на пешеходно шествия до Министерството на транспорта, където скандираха "Оставка":

"Нашите автобуси бяха спряни, хората да не могат да влязат в центъра на протеста, на нашите камиони продължават да бъдат записвани техните номера!“

Заедно с превозвачите в София протестираха още таксиметровите шофьори и работещи в градския транспорт.

Това доведе до временни блокади на ключови кръстовища в столицата, промени в разписанията и маршрутите на обществените линии.

Работещите в тях са притеснени от липсата на увеличение в бюджетите, предвид повишените цени на тока и природния газ, което затруднява изплащането на заплати и застрашава работните места:

"И защото всяко намаляване на пробега, на което и да е от общинските дружества, ще доведе до загуба на работни места, но не само -  ще доведе и до влошаване услуга за гражданите".

"В случай, че не ни се обърне внимание, в случай, че продължаваме да бъдем неглижирани, ще се наложи да пристъпим към много по-радикални действия и спиране на целия градски транспорт в цяла София", казаха на синдикалните лидери в столичния градски транспорт Иван Кирилов и Екатерина Йорданова.

Йорданова също така е общински съветник и функционер на партия ГЕРБ.

От своя страна таксиметровите шофьори настояват за отпадане на ДДС върху горивата, както и за мораториум върху цените им за 1 година. 

"Тия цени, на които возим в момента, са калкулирани на база 2,10-2,20 лв. цена на метана, при положение, че  3,50 е цената на метана, как да работим"; "Може би едни  25% колегите се преориентираха, след като не може да си поддържаме колите адекватно и да остава приличен доход и за нас, за да живеем добре"; "Все пак всеки търси някакъв вариант, поддържаме семейства, поддържаме жилища, някакъв стандарт на живот нормален да водим", казаха протестиращи таксиметрови водачи пред микрофона на БНР.

Те са недоволни и от факта, че държавата не успява да спре услугите за нерегламентиран превоз.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени