Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите в спор за "Болата", "Калиакра" и Закона за ГМО

| обновено на 19.05.22 в 00:34
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо гласуване изменения в Закона за генномодифицираните организма, с които се актуализират принципите за оценка на риска от ГМО за околната среда. 
В преходните разпоредби се предвижда Заповедта на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват "Калиакра“ и на защитена местност Степите да бъде вписана  към Закона за защитените територии.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че се приемат закони, с които ще се променят граници на защетени територии:

"При условие, че имаме закон за защитените територии, че в конкретния случай става въпрос за един много важет казус - за промяната на границите на резерват "Калиакра" и за някои от съоръженията, които влизат в залива "Болата" - конкретно брегоукрепителното съоръжение, разрешено през 2012 от една много мощна буря, и 10 години не се поправя,това е въпрос от комптенцията на поне няколко държавни институции, които се правят, че такъв проблем не съществува„.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите призова законопроектът да бъде подкрепене, за да бъде избегната наказателна процедура към страната и добави:

"Там не просто е проспано време, там са извършвани нарушения със затваряне на очи на компетентни органи. Затова ни се налага да извадим част от резервата и да я прехвърлим в друга категория - за да можем да изпълним определени нужди, които са на друго ниво".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна