Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът удостои с държавни отличия културни дейци

| обновено на 19.05.22 в 11:06
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия български културни дейци. За изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие получиха писателят и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова. С орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен е удостоен журналистът и издател Божидар Николов, а изявеният творец в областта на българското фолклорно изкуство и традиции Виолета Карапеева  получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Посмъртно, орден „Стара планина“ първа степен се връчва на световно признатия диригент Борислав Иванов за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството.

Държавният глава Румен Радев отбеляза, че днешната церемония е израз на дълбоката обществена признателност за професионализма, таланта и извоювания висок обществен авторитет:

"В продължение на десетилетия с впечатляващ талант и убедителен професионализъм те допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство. Техните постижения изграждат и образа на България зад граница".

От името на отличените писателят и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов заяви, че българските творци няма да предадат духовните граници на България  Той  припомни за делото на светите братя Кирил и Методий, които ще честваме на 24 май. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна