Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евакуирането на украинските войници от "Азовстал"

Украински бойци от обсадения "Азовстал".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава операцията по евакуирането на украинските войници от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Министерството на отбраната на Украйна подчерта, че ще направи "всичко необходимо", за да спаси бойците, който все още са блокирани в завода. Киев изрази надежда, че ще успее да размени бойците от "Азовстал" за руски войници, които държи в плен.

Над 900 украински войници от металургичния комбинат  "Азовстал" в Мариупол са се предали днес, заяви Русия.

Повече от 1700 украински бойци са напуснали стоманодобивния завод в Мариупол от понеделник насам, съобщи руското министерство на отбраната. Те са отведени на контролирана от Русия територия. Украйна заяви, че е наредила на гарнизона в Мариупол да се оттегли, но отказа да коментира съдбата на бойците. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк каза, че преговорите около евакуацията им са предизвикателство, "защото е заложен животът на хората" и защото защитниците на пристанищния град са "символични", но по негативен начин за Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече нахлуването на Русия "абсолютен провал" с "катастрофални грешки", допуснати на най-високо ниво. Зеленски подписа указ за удължаване на военното положение и мобилизацията в Украйна с още 90 дни, което трябва да получи одобрението на поне половината украински депутати. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна