Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън няма да получи повече глоби от полицията заради "Партигейт"

Британският премиер Борис Джонсън напуска Даунинг стрийт 10, за да направи изявление пред парламента в Лондон, 19 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е бил информиран, че няма да получи друга глоба, след като лондонската полиция приключи разследването си на събиранията на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна, известни още като скандала "Партигейт".

Властите съобщиха, че Борис Джонсън и съпругата му Кари не подлежат на повече санкции. И двамата бяха глобени миналия месец за нарушаване на ковид законите на парти за рождения ден на премиера през юни 2020 година.

От полицията съобщиха, че разследването е приключило. Общо бяха издадени 126 глоби за събирания на 8 различни дати. Потърпевши са 83 души, като 28 от тях имат по няколко глоби – от 2 до 5.

Приключването на разследването на полицията проправя пътя за публикуване на пълния доклад на държавния служител Сю Грей за "Партигейт". Това вероятно ще стане следващата седмица.

Краят на полицейското разследване означава, че Борис Джонсън не е глобен за градинското парти на "Даунинг стрийт" през май 2020 година, на което той присъства, а и на което бяха поканени повече от 100 души, което пък от своя страна повдига някои въпроси.

Очаква се и резултата от разследването на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър дали е нарушил правилата. Той обяви, че ако получи глоба, ще подаде оставка.

От полицията съобщиха, че разследването, в което участваха 12 детективи, е струвало 460 000 паунда. Проучени са били 510 снимки, записи от камери, мейли, паметни записки, както и показания на свидетели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна