Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за гражданите заради изтичането на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта"

По-рано днес в Ловеч бяха установени високи нива на амоняк във въздуха след теч от местно предприятие

| обновено на 19.05.22 в 22:35
Община Ловеч
Снимка: pr.obshtina.lovech@gmail.com

Няма опасност за гражданите заради изтичането на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта", обявиха от общинския кризисен щаб в Ловеч, който заседава снощи заради замърсяването на въздуха по-рано през деня.

Нивото на амоняк във въздуха в района на ловешкото предприятие "Мелта" АД вече е в допустимите норми. По-рано тази вечер са били измерени стойности около 4 пъти над нормалните.

Това обяви кметът на Ловеч Корнелия Маринова след заседанието на Общинския кризисен щаб.

Кметът успокои, че ситуацията е овладяна. Към 22,00 часа нивото на амоняк в района на предприятие вече е допустимите граници, но към 19.00 часа е било няколко пъти над тях и това е предизвикало свикване на кризисния щаб.

Течът на амоняк в предприятието "Мелта" АД беше установен още във вторник при проверка на всички отговорни институции след подаден сигнал на граждани. Едва днес обаче пристигна специализирана лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда и водите, която започна 24-часово измерване на концентрацията на амоняк в атмосферния въздух в района и около предприятието.

По информация на граждани този мирис на амоняк е вече втора седмица и затова те са подали много сигнали до всички контролни институции.

Оказва се, че тази сутрин е било прекъснато електрозахранването на хладилната инсталация, което е предизвикало повишаване на налягането и може би от там сериозна опасност не само за живеещите в района на предприятието и около него, но и за целия град, тъй като в самата хладилна инсталация е имало 8 тона амоняк.

Самото предприятие "Мелта" АД и по-точно неговата хладилна инсталация, от където има теч на амоняк, се намира непосредствено до къщите на хората и в непосредствена близост до детска ясла, до детска градина и училище, както и до жилищен квартал "Червен бряг".

Утре ще има нови данни от измерванията на подвижната специализирана лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда и водите, която ще продължи да прави измервания в продължение на 72 часа.

Кметът Маринова каза, че за сега няма опасност за децата, които посещават детската ясла и детската градина, но утре ще се вземе решение дали те ще продължат да работят. Тя каза, че всички живеещи около предприятието са предупредени от полицията и общинската служба "Контрол и сигурност" да ограничат движението си около предприятието и да затварят прозорците си. Това са първите мерки, които са предприети.

Ако бъдат установени сериозни технически проблеми, каквито на практика има в самата хладилна инсталация, може да се стигне и до нейното затваряне. Но според Маринова и служители на пожарната, това е сложен процес, който ще отнеме време. Така че все още не е ясно какво точно ще стане с тази хладилна инсталация, която очевидно има сериозни проблеми и течове на амоняк.

Утре ще станат ясни и резултатите от проверката на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, която има право да затвори предприятието.

За сега ситуацията е овладяна, въпреки че в близост до предприятието продължава да мирише на амоняк.

Кметът Маринова каза, че няма опасност за хората, но ако нещата продължат да се усложняват, може да се стигне евентуално до евакуация, тъй като проблемът за сега остава нерешен въпреки падналите нива на амоняк във въздуха.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна