Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Оксенкруг: Моята музика е италианският барок от XVIII век

2
Кремена Николова-Оксенкруг
Снимка: личен архив

Любовта ѝ към музиката от най-ранна детска възраст я води в школата по музика в родния Сливен. По-късно тя усъвършенства майсторството си в музикалното училище в Бургас, както и в музикалните академии в София и във Венеция. Музикалната ѝ кариера я отвежда като солист и камерен изпълнител до подиумите в Италия, Франция, Испания, Белгия, Люксембург, Португалия, България, Словения, редом с някои от най-ярките артисти на световната музикална сцена. Критиците я определят като изключително изразителен и креативен млад музикант. 

Цигуларката Кремена Оксенкруг е Главен герой в "Нашият ден“. Тя е преподавател в Кралската консерватория в Монс и художествен ръководител на фестивала San Martino a Natale във Венеция. Важни етапи в творческата и биография са двата диска от поредицата Music for Two и новоиздаденият солов албум Violino d’AMore. От 2021 г. Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничен оркестър - Сливен.

Пандемията кара амбициозната цигуларка да се завърне в родния Сливен след 20-годишно отсъствие. Ето какво споделя тя: "Оказах се в точния момент, когато Сливенският симфоничен оркестър търсеше ново развитие. Бях поканена да се явя на конкурс“.

Любовта ѝ към музиката от епохата на италианския барок от XVIII век я отвежда в Италия. През 2014 г. Кремена Оксенкруг създава международния музикален фестивал San Martino a Natale във Венеция. "Реших да обединя тази моя страст към Вивалди и към Бароковата музика. Завърших Барокова цигулка в Кастел Франко Венето. В същност това беше целта да отида в Италия, когато аз осъзнах моето музикално влечение към този композитор. Реших, че най-доброто което мога да направя и да се задълбоча в тази тема, е просто да отида там, където това се е случвало. Въобще откъдето произлиза нашият инструмент – Бароковата цигулка“, казва Кремена Оксенкруг.


За какво мечтае креативната цигуларка?

"Колко хубаво би било, ако хората започнат да следят и заедно с нас да чувстват определена фраза, която сме работили часове наред. Да можем да направим така, че повече хора да го оценяват, да го чувстват. Поставила съм си като цел да си направим една малка райска градина на музиката и културата тук при нас“, твърди Кремена Оксенкруг.

Посланието

"Слушайте музиката, обичайте музиката, учете децата си да слушат и да обичат музиката, защото това ги учи на дисциплина, на красота, на усет към красивото и ги прави по-добри хора“, подчертава Кремена Оксенкруг.

Цялото интервю с Кремена Оксенкруг можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив и San Martino a Natale
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна