Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения за шестима, в чиито домове са открити чували с пари и ценности за над 1 милион лева

| обновено на 20.05.22 в 12:28
Снимка: Окръжна прокуратура - Сливен

Шестима души са арестувани при акция на ГДБОП и Окръжната прокуратура в Сливен по пресичане на контрабанден канал за цигари към Великобритания. При претърсване на адреси и търговски обект са иззети над един милион лева в банкноти и злато. При обиска парите са били открити натъпкани в чували.

Трима от задържаните са с мярка от 72 часа, а останалите - с мярка подписка. Заловен е и лидерът на групата - 56-годишният криминално проявен Симеон, известен като Селим.

Случаят е във връзка с разкрит вчера контрабанден канал за продажба на цигари в Англия. Цигарите са продавани в Лондон. Работи се по версията за източване на британската социална система от хората, които са ползвани за контрабандата на цигари и стоки.

Основната дейност на задържаните у нас лица е контрабанден износ на цигари от България за Англия, където те са били продавани на тройно по-висока цена. Преносителите на контрабандните стоки са регистрирани като социално слаби и са получавали помощи, които заедно с печалбата от цигари са пренасяли физически в България. Дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България.

Снимка: Окръжна прокуратура - Сливен

Сред  задържаните е смятаният за лидер на групата Симеон, с прякор Селим, на 56 години. От негов адрес и офис са иззети голяма сума пари и ценности. Още пари са открити в домовете на други лица и у дъщерите му. Над един милион лева е стойността на намерените парични суми и ценности, които са предмет на разследването.

Окръжният прокурор Веселин Гангалов даде разяснения за направените в хода на досъдебното производство претърсвания на множество адреси: 

"Иззети са вещни предмети, за които се счита, че имат пряко отношение към предмета на разследването. Иззети са и различни парични суми, като при претърсване на обект, в който е осъществявана търговска дейност, е открита и иззета сума на значителна стойност. На този етап може да се приеме, че иззетите парични средства и ценности като стойност са около и над един милион лева".

Гангалов съобщи още, че срещу шестимата задържани прокуратурата е повдигнала обвинения:  

"За пране на пари, изразяващи се в придобиване на имущество или използване на финансови средства, за които се е знаело, че са придобити чрез престъпление, а именно чрез квалифицирана контрабанда през границите на страната и чрез документни измами“.

Слав Добрев, началник на Сектор "Борба с организираната престъпност" - Сливен каза, че по случая се работи от близо година, като е обменяна информация с партньорски служби. 

Той обясни, че цигарите са пренасяни от различни хора до Великобритания, които след това са пренасяли парите в България. 

"Паричните средства са внасяни от лицата физически в рамките на разрешеното, което е през летищата. Лицата са пътували между един и два пъти седмично“. 

Прокуратурата отказа да разкрие повече подробности около дейността на групата, за да не се попречи на разследването. 

Окръжна прокуратура - Сливен

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна