Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протестите днес

Ще затворят ли библиотеките в България?

Снимка: БГНЕС

Служителите на Столичната библиотека протестираха днес пред сградата на пл. "Славейков". Поводът е неизпълнено от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

Исканията на протестиращите включват увеличаване с 40 % на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки.

Анексът беше подписан в края на 2021 г. към браншовия трудов договор. Целта е началната заплата на библиотекар с бакалавърска степен да е около 1150, а за магистър – около 1250-1300 лева, обясни пред Радио София Здравка Шейретова, член на Изпълнителния съвет при Федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“ и председател на синдикалната секция в Столичната библиотека.

Тя припомни, че на 22 февруари т.г. библиотекарите са излезли на протест заедно с музейните и галерийните работници. Оттогава само библиотекарите не са получили своя процент за актуализация на трудовите възнаграждения.

Ако не се изпълни искането от бранша, след облагане с данъци заплатите няма да могат да стигнат новия размер на минималната работна заплата, каза още Шейретова.

Тя увери, че ще се търси диалог с Министерството на културата, но ако исканията не бъдат чути и изпълнени, протестите могат да станат ефективни.

Чуйте разговора на Данаил Конов. Вижте и протеста им!

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна