Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на потребителските нагласи в еврозоната през май

Доверието на потребителите в целия ЕС обаче се влоши през текущия месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителските нагласи в еврозоната се подобряват слабо през май за втори пореден месец след рязкото им влошаване през март заради руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции спрямо Москва, показват предварителни резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през май с 0,9 пункта до -21,1 пункта, докато очакванията бяха за по-слабо повишение до -21,5 пункта от -22,0 пункта през април. Това представлявал слабо подобрение за втори пореден месец след шест поредни месеца на спад.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз обаче се влоши с 0,4 пункта до -21, пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, се сринаха драматично през март (съответно с 9,9 и с 9,4 пункта), на фона на започналата в края на февруари руска военна инвазия в Украйна и последвалите я серия от западни санкции срещу Москва. Въпреки последвалото слабо повишение и двата индекса остават значително под техните предпандемични нива и под техните осредни дългосрочни нива, посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 30-ти май, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през втория месец на настоящата година.

Графики на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна