Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция по безвъзмездно кръводаряване във Велико Търново

| обновено на 21.05.22 в 15:54
6
Снимка: Здравка Маслянкова

Доброволните кръводарители постепенно се завръщат след Covid пандемията. Това отчетоха от Отделението по трансфузионна хематология в областната болница във Велико Търново след днешната акция по кръводаряване, организирана от великотърновски младежи.

За пета година младежката организация "Ротаракт клуб" във Велико Търново организира кампания по кръводаряване, поясни Михаела Маркова от инициаторите:

"Знаем колко е важно да има налична кръв в центровете, знаем колко е важна тя за един човешки живот. Искаме да подпомогнем дейността на центъра по трансфузионна хематология".

Доброволните и безвъзмездни кръводарители постепенно се завръщат след пандемията, коментира д-р Милена Мирчева от специализираното отделение в областната болница:

"По време на Covid пандемията даваха основно за свои близки, сега има и безвъзмездни кръводарители. Не са толкова много, колкото ни се иска. Когато има призиви, родилки, катастрофи, тогава населението се отзовава повече, съпричастни са“.

Стефан Стефанов и Веселин Раев са от редовните кръводарители, които се отзоваха и на днешната акция:

"Отзовах се на тази инициатива с цел да дадем нещо от себе си, защото все пак това е нещо нематериално, по-скоро е лично за всеки човек“, коментира Стефанов.

"Хубаво е да се дарява, защото има хора в нужда. Освен друг човек да помогне, няма кой“, посочи Раев.

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени