Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на ВМРО затвори Е-79 край Кресна

| обновено на 21.05.22 в 15:36
Снимка: Пресцентър на ВМРО

Протест на симпатизанти на ВМРО блокира по обед Кресненското дефиле и затрудни движението по главния път Е-79.

От ВМРО настояват правителството да не вдига ветото срещу започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

За 15 минути бе затворен път Е-79 в град Кресна пред паметника на цар Самуил.

Акцията, наречена "Протест-Блокада", бе осъществена от симпатизанти на ВМРО, координирани от евродепутата Ангел Джамбазки. "Протестът ни е антиправителствен срещу действията на Кирил Петков", заяви Джамбазки. 

Представяйки предположенията си за действия на премиера със и след искането за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, евродепутатът каза по време на блокадата:

"Най-вероятно ще поиска промяна на българската позиция, в посока да се съгласим да започнат преговори,  след които някога в бъдещето, ако тези в Скопие били не изпълнили нашите искания, да сме ги били спрели отново. Вие всички добре знаете, че тази работа няма да стане. Въпросът е защо този човек действа толкова национално предателски. Да не би някой да го държи с нещо? Казваме на правителството, че това е началото на безсрочни протестни действия. Започваме блокади на кръстовища, пътища, на КПП-та. Предупреждаваме правителството, че то си отваря истинска война. Ако направят това, ще получат нашия справедлив гняв".

Акцията продължи чрез бавно движение в колона по пътя Е-79 между Кресна и Благоевград с цел да се затрудни максимално проходимостта на пътя за други леки и товарни автомобили.

След като колоната стигна до връзката с магистрала "Струма" край Благоевград акцията приключи.

С протестите под надслов "Не предавай Македония" ВМРО иска да предупреди правителството, че няма да допусне каквото и да било отстъпление от Рамковата позиция и декларацията, гласувана от Народното събрание, относно членството на Република Северна Македония в ЕС.

От ВМРО упрекват премиера Кирил Петков, който: "говори, че не е поемал ангажименти да вдигне ветото до края на юни, но в същото време провежда полутайни срещи с еврокомисаря Оливер Вархеи".

По повод вчерашния призив на премиера към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност от ВМРО посочват, че това е ясен знак за поети ангажименти за вдигане на ветото.

Блокирането на Кресненското дефиле е само първата стъпка на гражданското неподчинение, пише ВМРО в позиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!