Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия наложи забрана за влизане в страната на 963 американски и 26 канадски граждани

| обновено на 21.05.22 в 20:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия наложи забрана за влизане в страната на 963 американци, сред които са президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкън и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс, предаде Ройтерс.

Забраната има само символично значение, но е показателна за постоянното влошаване на отношенията между Русия и Съединените щати и техните съюзници от 24-ти февруари насам, отбелязва агенцията.

Забрана за влизане в Русия бе наложена и на 26 канадски граждани, в това число на Софи Трудо - съпругата на канадския премиер, и на главнокомандващите военновъздушните, военноморските и сухопътните сили.

Забраната е в отговор на наложените от канадските власти антируски санкции.

В списъка, публикуван на уебсайта на руското външно министерство, фигурират и шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, холивудският актьор Морган Фрийман, също служители на правителството на САЩ, законодатели и други водещи фигури, отбелязва АФП.

Москва вече обяви санкции по отношение на много от тези лица в списъка, по-специално Байдън, държавния секретар Блинкън, ръководителя на Пентагона Лойд Остин и Зукърбърг. Фрийман, който преди това не е бил посочен от руските власти, е обвинен от Москва, че е записал видео през 2017 г., в което твърди, че Русия е планирала заговор срещу САЩ.

"Руските контрасанкции са необходими и имат за цел да ограничат САЩ, които се опитват да наложат неоколониален "световен ред" на останалата част от планетата... да променят позицията си и да признаят новите геополитически реалности", се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от АФП и БГНЕС. В изявлението се добавя, че Москва остава отворена за "честен диалог" и прави разграничение между гражданите на САЩ и властите, "подбуждащи русофобия".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна