Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Велико Търново подготвя за извеждане първите украински семейства, настанени в кризисния център

Община Велико Търново подготвя за извеждане първите украински семейства, които през март бяха настанени в общинския кризисен център. Капацитетът на социалната услуга е 15 места, има още 10 свободни в социална общинска база в село Балван.

10 възрастни и деца са настанени с договори по българското социално законодателство в общинския кризисен център във Велико Търново. Жените работят онлайн, а децата учат дистанционно в украинските си училища. Изтичат трите месеца от настаняването на първите украински бежанци в кризисния център.

„Екипът на услугата вече ги подготвя за излизане на свободен наем. Принципно им търсим работа“, обясни  Росица Димитрова, директор на общинската социална и здравна дирекция и подчерта, че на този етап община Велико Търново не се подготвя да кандидатства с кризисния център по новата държавна хуманитарна програма от 1 юни с 15 лева за нощувка и изхранване:

„Той е социална услуга. Не търсим нищо от тези 15 лева, защото така или иначе държавата финансира“. 

Няма информация за частните хотели във Велико Търново за участие в новата програма. Има решение на областния координационен щаб спортната зала „Сава Величков“ в гимназията по електроника във Велико Търново да бъде превърната, при необходимост, във временен център за настаняване на украински граждани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени