Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават километричните опашки от камиони с плодове и зеленчуци на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: Дора Атанасова

Километрични опашки от хладилни камиони с плодове и зеленчуци се образуваха на ГКПП Капитан Андреево през последните дни. Днес на турска страна изчакват 519 тира. Транспортният хаос се получи, след като БАХБ спря работата на лабораторията на пункта, където се изследваха стоките.

За да решат проблемите, днес на Капитан Андреево бяха заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

Зам.-министърът Христанов обясни, че лабораторният анализ на стоките ще се извършва в Централната лаборатория в София, като ТИР-овете ще изчакват резултатите на обособени буферни зони в страната.

"Тази практика няма да продължи. Обществена поръчка е готова за доставка на лабораторно оборудване. След актуализацията на бюджета ще закупим поне три комплекта хроматографи, така че лабораторният контрол да продължи тук. Той ще държавен, а не частен и няма да бъде отдаден на друга фирма".

От своя страна турската посланичка Секизкьок посочи: "Ние сме тук, за да преодолеем тези проблеми. Целта ние в този преходен период да ги сведем до минимум".

По-рано собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров каза пред журналисти, че тече незаконно изземане на бизнеса му и че по случая има образувано досъдебно производство.

"Свидетели сме как се отнема един бизнес. Виждате сега какъв хаос създаде държавата. Ще стане ясно, че тя не може да управлява този процес и очаквам след около един месец да се появи търг и нова фирма", посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна