Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: У нас на 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед, пшеница и царевица

Снимка: БГНЕС

Декарите със слънчоглед т.г. са почти същите като м.г. Все пак есенниците бяха засети м.г., когато не се знаеше, че ще има война. Дори това да беше известно, трябва да се спазват определени пропорции между житни и маслени култури.

Така че, площите пак са над 7 млн. декара. Колкото до добива на слънчоглед, в последно време се чува, че има някакво нападение от мана по много посеви, така че очакваме добивът да бъде колкото миналогодишния и леко по-надолу. Това каза за Радио Варна доц. Галин Георгиев, завеждащ отдел "Селекция на слънчоглед" в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

За България обаче няма опасност от дефицит на олио, брашно и царевица

За съжаление почти 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед и пшеница. Няма никаква политика от страна на държавата да се защитават българските производители на семена, както е в други съседни на нас държави, където за земеделците има един задължителен процент да сеят родни семена, каза още експертът. Тока е в Гърция, Турция, Италия, Испания.

У нас на 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед, пшеница и царевица

По качество нашите сортове пшеница не отстъпват на чуждестранните, които са с по-високи добиви, но показателите им са по-лоши от българските. Не случайно, специално за нашия Институт едни от най-големите ни клиенти са турски компании компании, които искат качествена пшеница. Там, знаете, първото нещо като се седне на масата е да се сложи хляб и вода. Но нашите производители гледат да имат добив, съответно печалба и наблягат на вносните сортове и хибриди.

Тази тенденция е от 10-тина години. Не бива да се отказваме от родното, все пак нашата селекция е създадена тук и за нашите условия, отбеляза селекционерът на слънчоглед.

Георгиев: С чуждите хибриди се вкарват и много болести по нашите земи

При слънчогледа ситуацията е друга, защото с вносните сортове навлязоха и нови раси мана. На много места получавам обаждания за болестта мана по слънчогледа и ще има компрометиране на добива с 10-15%, ако всичко продължава нормално.

Очаква се една много добра реколта от пшеница, ечемик и тритикале, по данни на моите колеги, допълни доц. Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна