Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културата на бързи обороти" – 16-22 май

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 22 май.

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди, които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия сезон. Разглеждани са представленията, създадени от 1 май 2021 година до 30 април тази година. В категорията "Съвременна българска драматургия" за "Аскеер“ се състезават авторите на три нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена през изминалия театрален сезон:

• Александър Секулов – за "Народът на Вазов" (Народен театър "Иван Вазов");
• Теодора Иванова-Додо – за "Цветята" (Театър "София");
• Яна Борисова – за "Господин Нощ" (Театър 199 "Валентин Стойчев").

Литературоведът проф. Владимир Атанасов, член на драматургичното жури, коментира в "Артефир" тазгодишните номинации.

От 31 май до 10 юни Варна ще бъде домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който тази година празнува своята 30-годишнина. Тържественото откриване на юбилейно издание e със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер. Постановката на Диана Добрева е в репертоара на Народния театър "Иван Вазов". Какво още могат да очакват почитателите на театъра, в „Артефир“ в сряда разказа доц. д-р Асен Терзиев, главен координатор на "Варненско лято“.

На 16 май приключи тазгодишното издание на фестивала Нова българска драма в Шумен. За наградените и равносметките – проф. Камелия Николова, член на журито на фестивала – в "Артефир".

Селекцията на фестивала OPERA OPEN на Античния театър през 2022 година е под наслов "Различният свят“ и включва заглавия, зареждащи с вяра чрез пречистващата сила на изкуството. В рамките на фестивала от 22 до 26 август ще се проведе и първият Международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен“, чиято заключителна гала ще бъде на Античния театър със специалното участие на диригента Хосе Кура и примата Красимира Стоянова. Отново за първи път от 4 до 12 юни ще стартира и Графити OPERA OPEN – селектирана програма от спектакли и концерти за млада публика на алтернативна сцена в двора на филиала на Техническия университет в Пловдив (бивш Френски колеж). Основен акцент ще е премиерата на хитовия мюзикъл "Fame” ("Слава"), който ще бъде музикален празник за завършващите училищни класове. За други акценти в програмата на фестивала в предаването "Метроном" разказа Нина Найденова, директорка на Пловдивската опера.

На 19 май, четвъртък, бяха открити две изложби по повод 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров Майстора – "Образът на Майстора" в Националната галерия Квадрат 500 и "Майстора и родното изкуство" в галерия Двореца. Изложбите се осъществяват в сътрудничество между Националната галерия и над 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери. Гост в "Артефир" в петък беше кураторът на изложбите и заместник-директор на Националната галерия Иво Милев.



По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна