Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ловеч призова полицията и прокуратурата да предприемат действия заради изтичането на амоняк

Корнелия Маринова, кмет на Ловеч
Снимка: БГНЕС

Служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и днес направи огледи на хладилната инсталация в ловешкото предприятие „Мелта 90“, от където вече 20 дни има изтичане на амоняк заради авария.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изрази притеснението си за здравето на хората живеещи в района около предприятието и посочи, че трябва полицията и прокуратурата да предприемат действия.

Още в петък от ДАМТН издадоха заповед за спиране на хладилната инсталация, но тя продължава да работи в авариен режим.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изрази притеснението си от създалата се ситуация-

„Трябва да се предприемат действия, много радикални, по отношение натова да бъдат изведени тези инсталации, при една техническа безопасност. И ако това не може да бъде извършено от самото предприятие, след като е разпоредено от контролните органи, тук да се намесят органите на полицията, а защо не и на прокуратурата. Рисковете пред гражданите, за живота и здравето са твърде сериозни, за да бъдат подценявани. Притеснявам се от дългото време, през което се изпуска амоняк във въздуха и при фактическо по документи затваряне на инсталациитете те продължават да работят.“

Маринова, която още в четвъртък свика кризисния щаб, уточни, че общината е предприела необходимото, което е от компетентността ѝ.

„Органите на държавната власт трябва да свършат работата си, така че да осигурят безопасност за живота и здравето на населението.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени