Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 25 до 29 май в София

Анимации в 10 категории се борят за "Златен кукер"

Снимка: 2022.animationfest-bg.eu

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София" ще се проведе от 25 до 29 май в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов".

Програмата на фестивала включва изложби, анимационни работилници, майсторски класове и селекция от 120 филма (избрани от 2700) от 98 страни.

"Златен кукер" съумя да се превърне в живителен празник и културна алтернатива за всички столичани. Възможността да се докоснат до сериозността, дълбочината, лекотата, смеха и въображението на това толкова специално изкуство – анимацията, и то в глобален мащаб, е неоспоримо постижение. Потенциалът на младите автори, които са преобладаваща част от участниците, е завладяващ и предизвиква усещане за смислено бъдеще. На добър час!", пожела проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ.

Официалното откриване на фестивала е на 25 май, сряда, от 20.00 ч. в Аулата на Академията.

По регламент участниците се състезават в следните категории: късометражни филми (с дължина до 1 мин; от 1 до 10 мин.; от 10 до 45 мин.); пълнометражни филми (с дължина над 45 мин.); студентски филми; детски филм; ТВ сериали; анимационен еко филм; музикален клип; рекламен анимационен филм.

Всички събития от фестивалната програма в НАТФИЗ са отворени за посетители.

Обявяването на наградените и закриването на фестивала е на 29 май, вечерта.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна